Bastion

Simonswood. Crowthorne, Berkshire.

Simonswood. Crowthorne, Berkshire. An external upgrade to this large property increasing its kerb appeal by utilising an innovative integrated design approach that delivered within budget and on time.

INTRODUCTION

External upgrade to give large property more kerb appeal requiring expertise from our architectural design specialists to ensure stylish renovations were completed within budget and on time. An innovative integrated design approach was considered essential to meet the clients’ expectations for a smooth project delivery. Clients’ benefitted from concept design, technical drawings, planning and building regulations applications services efficiently delivered by our in-house architects.

WHAT WAS THE BRIEF?

As a large family home, sat on a generous secluded plot, the owners of Simonswood were finding it increasingly frustrating that their property was struggling to gain interest from potential buyers when they decided to try and sell up and move on. Having carried out a number of cosmetic alterations and upgrades internally, the overriding opinion of would-be-buyers was that the property lacked a striking first impression, or wow-factor that a property of this size would need. The main heart of the house, the kitchen, was also the least desirable space given the dark and confined feeling created by large structural elements – probably a result of a series of independent developments carried out over some years.

The brief demanded a clever approach to improving the external appearance, bringing a more modern and contemporary feel to the property, and improve the main kitchen and dining area within a budget that made the investment commercially viable, given the clients’ main plans for the property.

OUR SOLUTION

Combining a solution of large painted render walls, and contrasting dark grey composite cladding the external appearance of the property was radically transformed to give a more classic contemporary appearance. Each elevation was treated on its own merits to the overall appearance to give the building its own architectural merit. The key to the concept was to find the right balance of light and dark, as well as colour and texture, with additional architectural embellishments added to the main elevations, such as a new feature gable window to the master bedroom, and a re-vamped contemporary main entrance. The result is the prominent view on approach to the property now delivering a lasting, positive impression to visitors, whilst subtle use of material and colour changes around the property continue the theme.

Internally, a structural solution was found for removing a large structural column, to allow for the kitchen, and breakfast areas to be combined as a large open plan space – more akin to modern living style.

We would highly recommend Cameron and his team. He listened to our requirements and proposed designs and then added his design flair. He worked within our budget and is very approachable. The quality of his work and plans were top drawer.

Neil Rodgers

previous arrow
next arrow
Slider
The Finer Details.

You don’t always have to increase the footprint of a property to add value. Kerb appeal is often overlooked as an important factor for any development. Here the solution wasn’t radical or overly adventurous, just sympathetic in finding the right solution for a property to suit both the clients’ taste, as well as what was suitable for the building itself.

Close Menu